Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Jabber users Jabber CZ & SK - podpora uživatelů
ICQ transport, zatoulané zprávy
maple #1
Member since Jun 2007 · 4 posts
Group memberships: Členové
Show profile · Link to this post
Subject: ICQ transport, zatoulané zprávy
Tak jsme po několika dnech se ženou zjistili, že se některé zprávy na ICQ transportu ztrácí. Těžko říct kde a jak, kdyby se mi zobrazoval její kontakt offline, bral bych to, že mám neorigoš ICQ klienta (PSI 0.11/Jabber ICQ transport), ale tuto závadu jsem ještě nepotkal/nečetl jsem o ní.

Žena používá originál ICQ klienta, nějak se jí zdálo, že nereaguju a mně zase přišlo, že nemám na co odpovídat a tak jsme si vyměnili historii dnešního dne a zhruba polovina zpráv z každé strany skončila někde netuším kde.

Připojený jsem přes 443, VIP ICQ, spojení nepadá, vše se zdá být normální - tím hůře, je možné, že se takto zatoulávají zprávy už déle a já na to přišel až teď, kontaktů na ICQ mám bohužel zatím stále dost :-( A čím více nad tím přemýšlím, možné to opravdu je, protože v komunikaci přes ICQ jistě podezřelé díry byly, jen jsem tomu nevěnoval dostatečnou pozornost.

Už jak to po sobě čtu, tak je to přesně ten typ chyby, který bych jako admin či správce čehokoliv nechtěl nikdy řešit... :-/ ("někdy", "ztrácí", "nevím kam", "náhodně"... .... ...  :-) )
Pihhan #2
User title: Linuxák
Member since Apr 2003 · 262 posts · Location: Předklášteří
Podobné problémy se vyskytovaly u JIT transportu (ne-vip), když přišla zpráva transportu ve špatném kódování, ten se ji pokusil poslat a jabber server ho za odměnu odpojil, že mu posílá zprávy s neplatným utf8. Osobně bych očekával asi něco podobného na straně VIP.

Jste schopen vypozorovat alespoň nějakou souvislost v tom, které zprávy vypadávají a které ne? Například, jsou vypadené zprávy s diakritikou, případně speciálně českou diakritikou (tj jiné než áíé a jiné, které jsou i v latin1. speciálně čňšž). Ale nevím, pozorováním nějakého konkrétního kontaktu asi mnoho nepořídíme, ony jsou jich zaráz stovky. Prakticky jediné schůdné řešení je objevit nějakým záhadným způsobem důvod příčiny. Každopádně přímo na VIP transportu se to asi těžko podaří odladit, tam je moc lidí zaráz a nemůžeme si dovolit jen tak pozastavit transport a koukat, co tam kde putuje.

Ale já nejsem vývojář ani jabbimu ani pyicqt, a jak už jste napsal, přesně tyhle problémy jsou noční můrou programátora, protože někdy něco a některé zprávy se ztratily pravda je těžké na anylýzu. No, doufám že někdo bude schopen to najít. U administrátorů bude asi často také problém s tím, že mnoho lidí v kontakt listu s originál icq mít nebudou, ono dost z nich nemá transport už vůbec. Přeju hodně štěstí tomu, kdo se bude pokoušet to najít, bude ho potřebovat...
maple #3
Member since Jun 2007 · 4 posts
No... ta čeština zněla nadějně, nicméně oba jsme se ženou dosti líní na to, abychom používali češtinu v IM. Takže pravděpodobnost, že se tam někde mihlo něco českého je velmi malá (a mou domněnku potvrzuje i historie, kterou jsem prošel). Bude v tom nejspíš něco jiného. No, vypadá to, že budu muset asi radikálně uříznout icq transport :-(
Franta #4
Member since Oct 2007 · 8 posts
Subject: podobna zkusenost
me se stava obcas neco podobneho, resp. byla to otazka jedne konverzace, kdy vim jiste ze se to delo. A protiklient byl myslim miranda(dotycny je liny pridat si jeden protokol kdyz ho "nikdo krome me" nema). Osobne bych to tipl na pretizeni transportu, protoze v tu dobu bylo pres transport online hodne pres 200 lidi a driv kdyz bylo pres transport min lidi(dokud fungoval korektne nevip) tak se to nestavalo.
Garret Raziel #5
Member since Mar 2008 · 1 post
Subject: ICQ - kontakty
Chtěl bych se zeptat, na icq transportu jsem se registroval už dříve, pak jsem se zase odregistrovával, mazal seznam kontaktů apod. a nyní, když se zaregistruju na ICQ transportu, už se mi v rosteru nezobrazí ICQ kontakty. ICQ transport je sice aktivní, ale kontakty se do rosteru už nepřidají. Nevíte, jak je mám získat?
pinky (Administrator) #6
Member since Mar 2003 · 1046 posts
Group memberships: Administrátoři, Členové
Standardni funkce, jit na jabber@conf.netlab.cz a prosit adminy, aby natvrdo smazali vasi registraci.
Pinky, member of Jabbim.cz Team
[Image: http://hidentity.org/hid/CZ556289.gif]
Bruno88 #7
Member since Jul 2009 · 1 post
Mám naprosto stejný problém. Zprávy se ztrácejí. Dřívě jsem měl pocit, že se mi to stává cca jednou za týden, ale teď jsem to začal pozorovat a když někdo odpovídá na něco jiného než se ptám, nebo když mám podezdření že zprávy chybí tak si vyžádávám historii od lidí, s kterými si píšu a zjistil jsem že se mi to srává skoro denně.
Podle mých pozorování jsem také nezpozoroval žádnou souvislost s diakritikou. Mám podezdření že by to mohlo souvist s mým připojením, převážně se s notebookem připojuji přes mobil v autobuse, nebo přes kabel. Myslím, že problémy začnou ve chvíli, když na chvíli ztratím signál, nebo když kabel s ethernetem třeba jen na okamžik omylem povytáhnu a zpět zasunu. Internet mi funguje dál. Můj klient Psi mi zobrazuje připojené kontakty a hlásí mi, že jsem online. Vše vypadá, že je v pořádku. Píšu dále zprávy, ty se tváří, že se odesílají ... já čekám na odpovědi ... ty ale nepřicházejí ... rovněž mnou odesílané zprávy nepřicházejí  Snad tyto informace někomu pomůžou.
Můj klient je taky PSI 0.11.

Rád bych se zeptal, co byste mě konkrétně doporučuli. Situace je už pro mě neúnosná, zprávy se nemůžou prostě jen tak ztrácet. Komunikuji výhradně po icq, jiných kontaktů než icq mám minimum. Mám změnit klienta? Nebo mám vyměnit jabbim za jiný server? Nebo mám projistotu přestat používat jabber a použít nějakého klienta, který je pro icq přímo určen?
Díky
spike411 #8
Member since Jan 2006 · 145 posts · Location: Praha
Používám klienta Psi (vývojová verze 0.13, ale to není příliš podstatné) na Mac OS X, server Jabbim (jabber.cz). Několikasekundové vytažení kabelu a následné zapojení nemá na funkčnost vliv (i zprávy odeslané během odpojení jsou po zapojení kabelu doručeny).

Odpojuješ si „omylem“ ten kabel často a na delší dobu? Pak bych možná zkusil používat klienta Jabbim, možná Gajim. Ti zhruba každých 30 sekund posílají na server „ping“, pokud nedostanou odpověď, tak se „odpojí“ – bývá to tak většinou dřív, než klient dostane informaci z TCP stacku o tom, že spojení vypršelo.
Pihhan #9
User title: Linuxák
Member since Apr 2003 · 262 posts · Location: Předklášteří
In reply to post #7
Pokud používáte výhradně ICQ kontakty, tak mi není jasné, proč potom se připojujete přes Jabber klienta. Bohužel vysoce nespolehlivé linky s výpadky každou chvíli, jaké mohou nastat na mobilním spojení při cestě, kde se často může spojení rozpadnout, jabber klienti obvykle nemají přiliš dobře vyřešené. K potvrzení převzetí je potřeba dohodnout se na potvrzování zpráv a mám pocit, že dnešní klienti tohle vesměs nemají. Podpora na straně serveru je taky celkem mizivá, takže pokud vám jde především o ICQ, zkuste nějaký slušnější program pro ICQ přímo. Mám pocit, že ICQ si převzaté zprávy potvrzuje a mělo by být schopné zjistit nedoručení a případně odeslat zprávu znovu.

Já mám za to, že tohle Jabbim klient neřeší, minimálně pokud si píšete s jiným klientem, což bude asi velmi často. Pingání serveru v tomhle pomůže jenom částečně.
gingo #10
Member since Jan 2010 · 1 post
Moje žena má stejný problém s ICQ. Připojená je přes icq.jabber.cz. Problem se projevuje asi takto:

Píše, píše, všechny icq kontakty jsou online a i protistrana ji vidí online. Pak najednou ale vidí protistrana její účet offline. Ona ale vidí i nadále všechny kontakty online a tak dál píše, nicméně ty zprávy které napíše se už nikdy nedoručí.

Problémy s připojením bych vyloučil. Připojená je přes wi-fi (stabilní wi-fi), takže problémy s povytaženým kabelem a tak podobně se dají vyloučit. Zkusím ji připojit přes icq.jabbim.cz, uvidíme jestli se to zlepší.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Special characters:
Go to forum
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 1.6.4, © 2003-7 by Yves Goergen
Current time: 2012-02-07, 18:18:35 (UTC +02:00)