Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Jabber developers Jabber CZ & SK - vývoj software pro Jabber obecně
Vcard
žádost o zaslání jen části
muraxs #1
Member since Oct 2008 · 3 posts
Group memberships: Členové
Show profile · Link to this post
Subject: Vcard
Zdar hledám a nemůžu nikde najít jak se dá zeptat serveru na "vCard" ale aby neposílal celý jeho obsah ale pouze mnou požadované informace. Jde mi o to že součásti vCard je i tag "photo" a ten tam právě nechci posílat vždy takže bych ho potřeboval vyfiltrovat popř. i další....

pokud někdo víte jak na to moc ocením pomoc....

info sem nebo popř na mailik "muraxs@gmail.com"

Díky moc by mi to bodlo
zenek (Administrator) #2
Member since Nov 2005 · 503 posts · Location: Bohumín
Group memberships: Administrátoři, Členové
Nelze. Protokol pro vCard je "dočasný" a již delší dobu se "pracuje" na jeho náhradě, která by zejména tento problém měla alespoň částečně vyřešit, ale bohužel se nedá předpokládat, že to bude v brzké době. Jednak je vCard už dost rozšířená a zakořeněná v software a druhak lidí s aktivním zájmem nový protokol dovést do zdárného konce není mnoho.
Stop Skype Plague
Pihhan #3
User title: Linuxák
Member since Apr 2003 · 262 posts · Location: Předklášteří
Nevíte jestli podporují některé servery už XEP Nickname (http://xmpp.org/extensions/xep-0172.html)? Ono velmi často je potřeba jenom část vcardu právě na určení přezdívky do rosteru u uživatele, který si jej přidává. Bylo by fajn, kdyby to server uměl vrátit jenom nickname pomocí tohoto. Umí to jabbim servery? Je to implementováno už vůbec někde? Případně, umí to nějací klienti?
zenek (Administrator) #4
Quote by Pihhan:
Nevíte jestli podporují některé servery už XEP Nickname (http://xmpp.org/extensions/xep-0172.html)? Ono velmi často je potřeba jenom část vcardu právě na určení přezdívky do rosteru u uživatele, který si jej přidává. Bylo by fajn, kdyby to server uměl vrátit jenom nickname pomocí tohoto. Umí to jabbim servery? Je to implementováno už vůbec někde? Případně, umí to nějací klienti?

Jeden z nás ten XEP četl blbě. Co přesně na tom má podporovat server? To snad jenom klient A pošle klientovi B při první komunikaci návrh, jak by chtěl být v rosteru pojmenován, aspoň tak jsem to pochopil.
Stop Skype Plague
Pihhan #5
No, já měl za to, že by server tohle klidně mohl umět. Při dotazu na user@server by mě vrátil jeho nickname, ať už z vcardu, nebo vzitý odjinud. Při přidávání kontaktu totiž nemůže znát plné JID i s resource, a nemůže se tedy ptát přímo klienta, co by jako JID rád měl. V tom JEPu není nic o tom, že by to server vracet měl nebo musí, ale taky že by server tohle dělat neměl. Sice tam jako příklady použití uvádějí jenom nějaké chaty a komunikaci s někým jiným, ale neříká se tam, že server sám by na to odpovídat neměl. Vzhledem k tomu, že se v závěru mluví i o LDAPu nebo jiné databázi, řekl bych, že se serverem se tam taky nějak počítá.
spike411 #6
Member since Jan 2006 · 145 posts · Location: Praha
Jedno z možných použití je takové, že klienti podle XEP 172 by v první presence (a jak se dělá subscription, že?) měl poslat ten element nick… podpora serveru netřeba. Ale asi by bylo lepší se zeptat serveru a ne čekat na presence. (To je AFAIK možné přes PEP.) Na druhou stranu, při přidání kontaktu nevidím stažení vCard jako problém, kromě nickname stejně řada klientů chce stejně ještě avatara…

Jinak nějaký proto-XEP na stahování částí vCard byl…
Pihhan #7
No jo, jenže někteří exoti si do VCardu dají normální fotku rovnou z foťáku a ne avatara. Potom tyhle blbosti musíš celé kvůli nicku stáhnout. O co mě jde je, že  dotaz na avatara je vhodné provést ještě předtím, že si jej přidám do seznamu. Nevím jak by se spáchalo UI třeba u tebou navrhovaného provedení se Subscription. Pokud například vezmu dialog na přidání uživatele ve Psi, vidím hned přezdívku, pod kterou se mě objeví uživatel v rosteru. Na druhou stranu, pokud by mě přišla odpověď až s autorizací, tak si uživatele přidám s jakousi přezdívkou předtím, a teprve potom mi jej přejmenuje sám program, takže pořádně ani nevím, jak se mě vlastně ten uživatel jmenuje (což je nešťstné řešení), nebo mě v dialogu o přijaté autorizaci nenápadně napíše, jakou že uživateli dává přezdívku nebo jestli já s tím souhlasím. Problém v tomto přístupu je, že já jako uživatel nevidím přezdívku před přidáním, takže nevím, jestli si jej mám přejmenouvat na svoje jméno rovnou, nebo tam můžu nechat tu, co si zvolil vzdálený uživatel. PEP v tuto chvíli použít obvykle nepůjde, protože eventy se posílají pouze uživatelům s autorizací, a já ji ještě před přidáním nemám. Prostě, místo nějakého nestandartního způsobu načtení informací z vCardu bych měl jednoduchý způsob. Pro některé brány do jiných sítí by to mohlo být také užitečné, protože třeba detailní informace zjišťovat neumí vůbec, jenom umí získat uživatelův Alias, což je myslím právě přezdívka.
muraxs #8
aha no tak to je blbé že to nejde... sem narazil na něco takového (http://xmpp.org/extensions/xep-0164.html) ale jak tam pišou že to neni standardizovano.... a jak sem skusil tak to nejede takže asi mam smulu no :'( hlavni ma motivace byla taková že mám vlastního klienta a ten jede na serveru a uživatelum se do klienta posila už jen výsledky komunikace.... a když by takhle vice uživatelu tahalo info a pokaždé kvuli tomu sosalo Vcard s PHOTO tak bych mohl s netem jit někam... když to ma každy klient jen pro svych par kontaktu tak to jistě problem neni.... ale když mi takhle jede pres jeden net třeba par stovek kontaktu u několika klientu :'( záměr byl posilat jen par vybranych informaci z toho vcard, takže tim to pada na maxximalni poslani avatara ktery se měni jen vyjimečně.....

Tak dik za info a vyjádření a hodně zdaru!
Pihhan #9
No moment, nechápu úplně přesně, o co se snažíte. Pokud chcete uživateli nabízet i avatara, tak prostě potřebujete stáhnout vcard alespoň jednou. Všechny dnešní slušnější klienty to řeší tak, že tyto vcardy cachují hlavně kvůli těm obrázkům. To znamená že ne úplně při každém zobrazení potřebujete znovu požádat o nový vcard. Nevím jakou technologií to hodláte zobrazovat, podle komunikace na serveru tipuju HTTP a webovou aplikaci. Tady by zase mělo pomoct cachování na straně prohlížečů, pokud budete mít slušně nastavené hlavičky u těch obrázků.

Jinak mě není úplně jasné, co přesně potřebujete získávat za informace. Pokud jde o vcard, tak ten si stejně klient stáhne k sobě, pokud jej chce vidět. Pokud jde o nickname, tohle se týká v podstatě jenom přidávání uživatele. Jméno zobrazované uživateli se obvykle použije z rosteru, které si uživatel nastaví jenom jedno při přidání, tady žádná další režie není. Při běžném použití je tohle zcela nepatrný objem komunikace.

Pokud máte na serveru vlastního klienta a ještě nějakého klienta má uživatel, můžete zcela libovolně upravovat odpověď a zestručnit ji, nebo si zavést vlastní rozšíření. Případně můžete použít User Profile (http://www.xmpp.org/extensions/xep-0154.html), které sice ještě není schváleno, ale má dost pozitivních vlastností oproti vcardu. Například možnost uložit avatara ne do profilu přímo, ale přes URL, kde můžete kontrolovat velikost ještě před stažením. Většina dnešních klientů nepovolí příliš velkou fotku a místo fotky to považuje za avatara, nicméně ve standardu to omezené nebylo, takže stát se může ledacos.

Ale vzhledem k tomu, že se tu bavíme celkem dost obecně, nevím, co přesně potřebujete.
zenek (Administrator) #10
Na jabbimu od jisté doby nelze do vcard nastavit celou fotku, protože je tam několikakilobajtový limit.
Stop Skype Plague
muraxs #11
možna sem to napsal kapku chaos tak to jen ujasním....
s avatarem problem nemám ten je jasny stahne se jednou pak se uloží a už ho až do jeho změny neni nutno stahovat.
To co sem chtěl puvodně řešit je to že jakmile potřebuji znát (jměno,přijmeni,adresa a mail) tak je potřeba stahnout Vcard i s objemnym PHOTO, což by po každem přihlášení stahnout pro všechny kontakty byl nesmysl. Je fakt zase by se to asi dalo uložit lokalne ale aktualnost těchto informaci by šla ověřim jedině stažením celeho Vcard znova :)
Myslel sem že je na ten Vcard nějaky filtr ale když neni budu ho používat jen na ziskani avatara, a ostatni info prostě ne a mám to vyřešeno... to stejně uživatele tak moc nezajima a stači jim hlavně avatar.
Takže asi tak na ujasněnou.

PS: jinak ty klienty a server sem myslel tak že na serveru jede aplikace ktera komunikuje s jabber servry a ta pak posila po TCP popř UDP už jen to co potřebuji klienti. V te servrove aplikaci to funguje jako takovy jabber transport a rozšiřuje to tak možnosti serveru.

Takže diky všem tim bych tudle sekci asi bral za uzavřenou, takže hodně zdaru a uspěchu ;o)

S pozdravem muraxs
Pihhan #12
Jenom ze zvědavosti, proč používáš na serveru klienta, který potom posílá jakési informace dalšímu klientovi a překládá tak výsledky? Nebylo by jednodušší, aby koncový uživatel měl rovnou jabber klienta?
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Special characters:
Go to forum
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 1.6.4, © 2003-7 by Yves Goergen
Current time: 2012-02-07, 18:24:36 (UTC +02:00)